
Pak kleine maatregelen aan met de RRE!
De Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) is een uitkering aan gemeenten zodat zij huiseigenaren kunnen stimuleren kleine maatregelen in huis uit te voeren en op deze manier te verduurzamen. Maar wat wordt verstaan onder kleine maatregelen, hoeveel geld wordt er beschikbaar gesteld en wat is het doel van deze regeling? Wij zochten het uit.
De RRE is tot stand gekomen om de CO2-uitstoot te verlagen. Het toepassen van kleine maatregelen kan voor deze verlaging zorgen, maar ook zullen energiekosten dalen en kan het wooncomfort toenemen. Om erachter te komen of de gemeente waarin u woont de subsidie heeft gekregen, kunt u het beste op de website van uw gemeente kijken of contact opnemen met uw gemeente.
Kleine maatregelen, grote gevolgen
De regeling wordt niet alleen voor kleine maatregelen gebruikt, maar ook om huiseigenaren te informeren over energiebesparende maatregelen die zij kunnen nemen, bijvoorbeeld met betrekking tot het isoleren van de woning.
Bij kleine maatregelen valt te denken aan het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie, het aanpassen van de verlichting en het inregelen van de cv-installatie. Zo kunnen tochtstrips gebruikt worden om de kieren en naden naast deuren en ramen te dichten. Hierdoor kan men energie besparen en zal het wooncomfort vergroot worden.
Radiatorfolie wordt achter de wand die zich achter de radiator bevindt geplakt en voorkomt dat de warmte via de muur de woning verlaat. Het blijft dan warmer in huis en de radiator kan vaak lager gezet worden. Ook het vervangen van de traditionele verlichting voor ledverlichting is een maatregel die maar weinig tijd en geld kost, maar wel positieve gevolgen heeft voor het milieu en de portemonnee.
Tot slot het (laten) waterzijdig inregelen van de cv-installatie. Vaak zijn radiatoren zo afgesteld dat deze te warm of te koud zijn, waardoor de ketel niet efficiënt werkt en de ene kamer te warm wordt of de andere niet warm genoeg. Door de radiatoren met elkaar in balans te brengen kan veel geld bespaard worden omdat er minder gas gebruikt wordt. Het inregelen van de cv-installatie kan, net zoals bovenstaande kleine maatregelen, zelf uitgevoerd worden, maar is wel alleen voor degene die dat leuk vindt om te doen. Een installateur kan u ook verder helpen.
Andere bespaartips die minder vaak worden gegeven zijn:
- het aanbrengen van isolerende raamfolie;
- een radiatorventilator plaatsen;
- het aanbrengen van een eenvoudige deurdranger of deursluiter (klik hier voor meer informatie);
- het vervangen van de koelkast of vriezer als deze 8 jaar of ouder is;
- controleren of de pomp van de vloerverwarming een pompschakelaar heeft, zodat hij niet continue draait.
Wat de mogelijkheden zijn, zal per gemeente verschillen. Gemeenten zijn namelijk vrij in de inrichting en uitvoering van de maatregelen. Hierdoor kan het zo zijn dat huiseigenaren in de ene gemeente een voucher krijgen voor LED verlichting en in de andere gemeente de huiseigenaar zelf de keuze kan maken voor een kleine energiebesparende maatregel.
Wilt u als VvE weten op welke manieren u kunt verduurzamen én geld besparen? Neem dan contact met ons op. PKW heeft veel ervaring met het begeleiden van VvE’s op het gebied van duurzaamheid en kijkt graag samen met u welke maatregelen u als VvE zou kunnen uitvoeren, wat de kosten hiervoor bedragen én hoeveel u hiermee kunt besparen. Naast de subsidie voor kleine maatregelen kunt u als VvE ook in aanmerking komen voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Wilt u meer lezen over deze subsidie? Klik dan hier.