
Kom met deze tips de winter door
Door de jaren heen hebben wij veel advies over verduurzaming gegeven. Wat zijn de wensen en mogelijkheden voor een bepaald gebouw en wat leveren deze maatregelen op? Dit is onze passie en doen wij met veel plezier. Maar dit keer willen wij ook wat voor onze opdrachtgever zelf doen. Want hoe is het bij u thuis? Heeft u bijvoorbeeld last van tocht of stookt u toch meer dan u zou willen? Vandaag geven wij u, onze opdrachtgever, wat tips, om u zo comfortabel mogelijk de winter door te helpen.
Het begint al een knusse bedoening te worden. Donkere, koude dagen, met een heerlijke kop thee of chocolademelk op de bank onder een warm kleedje. Ook is het weer tijd voor wat meer stevige kost. De snert en stamppot verschijnen op tafel. Toch is de winter niet voor iedereen het favoriete seizoen. Een vervelende koude tocht, een hoge energierekening of condens op de ramen. Herkent u dit? Dan is het misschien tijd om actie te ondernemen, zodat u ook in de winter van uw woning kunt genieten.
Optimaliseer de luchtkwaliteit
De lucht in huis is vaak meer vervuild dan de buitenlucht. Met name bij het koken komt er veel fijnstof vrij, maar ook door bijvoorbeeld de openhaard aan te steken of kaarsen te branden. Het fijnstof die een vrachtwagen buiten veroorzaakt verdwijnt binnen een paar seconden alweer door de wind. In huis blijft het fijnstof echter een stuk langer hangen, zeker in de winter, wanneer we sneller geneigd zijn om de ramen en deuren dicht te houden. Naast dat het goed is om te ventileren, zeker tijdens het koken door de afzuigkap te gebruiken, is er nog een manier om de lucht te zuiveren: planten. Door goed te ventileren en meer planten in huis te zetten zult u merken dat klachten als hoofdpijn en huidproblemen minder worden. Misschien slaapt u zelfs iets beter. Planten die goed bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit zijn onder andere de Krulvaren, Lepelplant en de Calathea.
Planten zuiveren niet alleen de lucht, maar kunnen ook de luchtvochtigheid verhogen. Het meest optimaal is het als de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent ligt. Ligt deze lager, zoals vaak in de winter het geval is, dan zult u dit merken aan droge ogen en een droge huid. Ook kunt u last krijgen van geïrriteerde luchtwegen. Deze klachten ontstaan door het uitdrogen van de slijmvliezen. Een luchtvochtigheidsmeter kan u vertellen hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in uw woning. Niet alleen planten kunnen de luchtvochtigheid verbeteren, ook kan de luchtvochtigheid omhoog gebracht worden in de winter door bijvoorbeeld bakjes water aan de radiator te bevestigen of een natte doek over de radiator te hangen.
Stoffen die zich in bijvoorbeeld schoonmaak- en oplosmiddelen bevinden kunnen ook de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden en schade brengen aan de gezondheid. Het kan daarom verstandig zijn om eens een blik te werpen op bijvoorbeeld ecologische producten die niet alleen beter zijn voor uw gezondheid maar ook voor het milieu.
Ga snel en eenvoudig warmteverlies tegen
Woont u in een woning die al wat ouder is en nog niet geïsoleerd, dan is het goed om naar isolatiemogelijkheden te kijken. Als u spouwmuren heeft kunt u deze laten opvullen. Is de woning nog wat ouder en heeft u geen spouwmuren, dan kunt u kiezen voor voorzetwanden. Kijk ook eens naar uw ramen, heeft u bijvoorbeeld nog enkel glas? Overweeg dan eens om dit te (laten) vervangen. Heeft u glas in lood ramen en wilt u deze behouden? Dan kan een voorzetraam uitkomst bieden. Op de site van Milieu Centraal vindt u welk rendement een energiebesparende maatregel heeft. Klik hier voor meer informatie van Milieu Centraal.
Om dit op korte termijn te realiseren is misschien niet haalbaar, daarom hebben wij ook een tip die u snel en goedkoop zelf kunt uitvoeren, namelijk het aanbrengen van radiatorfolie. Als de verwarming vrij van de muur staat en er geen vensterbank boven de radiator zit, kunt u de folie het beste aanbrengen tegen de wand die zich achter de radiator bevindt. Voor een optimaal gebruik kan de radiatorfolie het beste een groter vlak achter de radiator beslaan, echter ziet dit er minder fraai uit. Zit er wel een vensterbank boven de radiator, kies dan voor speciaal radiatorfolie die u achter de radiator kunt plakken, vaak kan dit met magneetjes. De radiatorfolie zorgt er voor dat de warmte wordt weerkaatst en het warmteverlies via de niet geïsoleerde muur, die zich achter de radiator bevindt, minder zal zijn.
Vergeet daarnaast niet om de aanvoertemperatuur van uw cv-ketel te verlagen. Bij oudere cv-ketels staat deze vaak ingesteld op 90 graden. Bij nieuwere cv-ketels is dit vaak 80 graden. Echter kan de aanvoertemperatuur vaak ook prima op 60 of 70 graden worden gezet. Door de aanvoertemperatuur te verlagen bespaart u meer en zal de uitstoot van CO2 minder zijn. Bij woningen die (zeer) goed zijn geïsoleerd kan zelfs de aanvoertemperatuur worden ingesteld tussen de 35 en 55 graden. Om legionella te voorkomen is het wel belangrijk om voor het tapwater de temperatuur op 60 graden in te stellen. Niet alleen kan de aanvoertemperatuur van de cv worden ingesteld, tevens heeft uw cv-ketel mogelijk een ecostand. Wanneer u uw cv-ketel omzet naar ecostand, zal het water pas verwarmd worden zodra de kraan wordt opengedraaid. Ook dit zorgt weer voor een besparing en minder uitstoot van CO2.
Verminder tocht en kou in huis
Zit u in de avond op de bank naar uw favoriete serie te kijken of een spannend boek te lezen, maar wordt u steeds afgeleid door een vervelende tochtstroom? Door uw handen nat te maken en op verschillende plekken in de woning stil te staan komt u er achter waar de tocht vandaan komt. Gebruik kit of een vezelmateriaal, zoals steen- of glaswol, om naden en kieren te dichten bij verschillende aansluitingen. Komt de tocht door een kier bij de deur of het raam? Dan kunt u tochtband of tochtstrips gebruiken. Gebruik het juiste materiaal voor het juiste oppervlak. Zo kan een tochtborstel prima de kier onder de voordeur afdichten. Ook kan een valdorpel onder de deur worden gemonteerd. Dit houdt beter de tocht en kou tegen, alleen is deze wel lastiger aan te brengen. Flexibel tochtband kan ervoor zorgen dat en geen tocht meer bij het raam vandaan komt. Door de tochtstroom te verminderen zal het een stuk aangenamer worden in huis en kunt u misschien zelfs de radiator wat lager zetten, wat weer tot gevolg heeft dat de lucht minder droog is en u geld zult besparen. Wel is het belangrijk goed te blijven ventileren.
Bij hoge, grote ramen kan er soms net wat meer koude lucht de kamer instromen dan wenselijk is. Deze koude lucht duwt als het ware de warme lucht opzij, waardoor de koude lucht richting de vloer gaat en deze koud aanvoelt. Naast het aanbrengen van vloerisolatie of het vervangen van de beglazing kan er op korte termijn voor gekozen worden om te investeren in gevoerde of isolerende gordijnen. Het effect zal niet zo groot zijn als wanneer voor isolerende maatregelen wordt gekozen, echter kan het toch voor iets meer conform zorgen op dit moment.